Automatické podání inzulínu (AID)

Automatické podávání inzulínu vznikne spojením inzulinové pumpy,  senzoru CGM (kontinuálního monitoru glukózy) a chytrého algoritmu v mobilním telefonu,
který umí  samostatně upravovat dávku inzulinu.

Uživatel tohoto systému stále musí samostatně aplikovat dávky inzulinu před jídlem (bolusy), a to tak, že zadá do aplikace množství sacharidů v jídle a bolusový kalkulátor doporučí dávku inzulínu.

Mezi jídly a v noci se systém stará sám o úpravu hladiny glykémie k požadovanému cíli. Na základě hladiny glukózy ze senzoru a trendu jejího vývoje pumpa každé  2 minuty spočítá a automaticky vydá potřebnou dávku inzulinu, nebo výdej inzulinu naopak krátce zastaví, hrozí-li hypoglykémie.

Data, na jejichž základě algoritmus určuje automatické podávání inzulínu

  • Systém je založen na datech z minulosti, současnosti a budoucnosti
  • Systém pracuje s glykémií ze senzoru, s trendem glykémie, s dávkou inzulínu aplikovanou v posledních hodinách, s celkovou denní dávkou inzulínu, naprogramovanou bazální dávkou a s parametry bolusového kalkulátoru
  • Systém se na základě zjištěných hodnot sám učí.

Dávkování bazálního inzulínu

V automatickém režimu získává systém každé 2 minuty informaci o aktuální glykémii a nastavuje automatickou bazální dávku tak, aby kompenzoval hladiny glukózy k cíli nastavenému uživatelem. Cílovou glykémii lze nastavit na hodnoty  5,6, 6,1 nebo 6,7 mmol/l.

Autokorekční bolusy

Nestačí-li automatický bazál ke kompenzaci hladiny glukózy, pumpa může opakovaně vydat malý autokorekční bolus, pomocí kterého se snaží přiblížit hladinu glukózy k cílové hodnotě.

Bolusy před jídlem

Uživatel zadává v aplikaci množství gramů sacharidů v plánovaném jídle do bolusového kalkulátoru, který na základě zadané hodnoty spočítá optimální bolus k jídlu.

Bolusový kalkulátor bere v úvahu také aktivní inzulín (předchozí výdej inzulinu) a aktuální hodnotu glykémie na senzoru a její budoucí vývoj. Bez správného zadávání sacharidů systém bude fungovat méně efektivně.

Co je třeba nastavit, aby pumpa správně fungovala

Profil bazálního inzulínu

Systém používá zadanou bazální dávku k úpravám automatického bazálu, jehož aktuální dávku upravuje podle vývoje glykémie. Správné nastavení bazálu je také nutné pro případný přechod do ručního režimu.

Nastavení bolusového kalkulátoru

Inzulíno-sacharidový poměr (ICR)

Udává, kolik gramů sacharidů pokryje 1 jednotka inzulinu. Je určen k výpočtu bolusu před každým jídlem. Rámcově se spočítá dle vzorce 350/celková denní dávka inzulinu. Individuálně lze nastavit variabilitu ICR v průběhu dne podle individuálních stravovacích návyků.

Inzulínová citlivost (ISF)

Udává, o kolik se sníží glykémie při podání 1 jednotky inzulinu. Je určena k výpočtu bolusu před každým jídlem. Individuálně lze nastavit variabilitu ISF v průběhu dne.

Cíl glykémie (GK)

Cíl, který je určen pro výpočet bolusu před každým jídlem. Je možné nastavení rozmezí cíle glykémie. Individuálně lze nastavit variabilitu různou cílovou glykémii v průběhu dne.

Aktivní inzulín

Tento parametr ovlivňuje četnost a velikost autokorekčních bolusů. Výchozí hodnota je 2 hodiny, ale je možné ho nastavit od 2 do 8 hod v intervalu 30 min.

Nastavení pro spuštění automatického režimu

Cíl glykémie (GK)

Volba cílové glykémie ovlivňuje podávání automatického bazálu pumpou. Výchozí hodnotou je 5,6 mmol/l. Je možné zvolit alternativně hodnotu 6,1 mmol/l nebo 6,7 mmol/l.

Celková denní dávku inzulínu

Dávka inzulínu (bazál i bolusy) za 24 hodin.

Hmotnost

Aktuální hmotnost uživatele inzulínové pumpy.

Dobré vědět

Režim sportu – v automatickém režimu nelze použít dočasný bazál pro úpravu bazálních dávek inzulínu. Je však dostupný režim Cvičení, který upravuje cílovou hodnotu glykémie na 8,3 mmol/l. Tento režim je vhodné zapnout 1 – 2 hodiny před plánovanou aktivitou, aby měl systém dostatečný čas na úpravu dodávek inzulinu.

Auto řízení jídla – po dohodě s ošetřujícím lékařem lze zapnout funkci Auto řízení jídla, kde uživatel nezadává množství sacharidů do bolusového kalkulátoru, ale pouze oznamuje podání jídla (snídaně, svačina, oběd, večeře), automatický režim si již velikost bolusu vyhodnotí sám

Co vyžaduje systém 

  • Zadávat množství sacharidů, které obsahuje jídlo, do bolusového kalkulátoru
  • Aplikovat bolus před jídlem – 5 – 10 minut jídlem (individuální úprava)
  • Každý 3. den vyměnit zásobník inzulínu a změnit místo aplikace inzulínu

Přínos systému

  • Systém samostatně reaguje na aktuální glykémii, upravuje bazální dávku a podává korekční bolusy – tedy kompenzuje glykémii, aniž by se na tom uživatel aktivně podílel
  • Klidný spánek a bezpečná kompenzace glykémie v noci
  • AID zefektivňuje léčbu inzulínem a bezpečně kompenzuje glykémii – vede ke snížení průměrné glykémie i a související glykemické variability, ke snížení počtu hypoglykémií a ke zvýšení času v cílovém rozmezí (4 – 10 mmol/l)

Bezhadičková pumpa dává volnost pohybu.
Můžete s ní i plavat.
Je lehká, vodotěsná a nijak vás neomezuje.